تاریخچه دفتر ارتباطات علمی و همکاریهای بینالمللی سازمان تات با توجه به مأموریت اولیه آنکه اعزام محققان و مدیران به خارج از کشور بوده به تاریخ آغاز به کار سازمان تات یعنی سال 1354 باز میگردد. فقدان مستندات کافی پیرامون تاریخ دقیق تأسیس این دفتر، در دسترس نبودن تاریخ انتصاب مدیران آن چنین از دست دادن برخی از همکاران و مدیران اسبق این دفتر، تلاش گردید با استفاده از روش تبیین تاریخ شفاهی و پژوهش سندی، تاریخنگاری این دفتر صورت انجام بپذیرد.
بدینمنظور، جهت بهرهگیری از حافظه تاریخی کارکنان و مدیران بازنشسته و شاغل سازمان مصاحبههایی با آنها شکل گرفت. در این مصاحبهها از تجارب و دانش خانمها آقاجانی، مهدوی و تابانی و آقایان دکتر روزی طلب و دکتر شعاعی و مهندس کشاورز و دوانلو و هرندی، بهره فراوانی گرفته شد. همچنین همدلی و همکاری همکاران محترم دبیرخانه سازمان بویژه آقای مهندس یحیی حکیمی در بدست آمدن این اطلاعات ارزشمند بسیار تاثیرگذار بود. علاوه بر این، با مرور محتوای بایگانی اسناد و نامههای اداری گروه روابط و تعاملات بینالمللی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج مصاحبهها و بررسی اسناد و مدارک، منجر به تدوین تاریخچه این دفتر به شرح ذیل شدهاست.
بر اساس مستندات و متن نامههای اداری آرشیوی موجود در دفتر ارتباطات علمی و همکاریهای بینالمللی، دهه 1370 سرآغاز شکلگیری رسمی این دفتر با مأموریتهای خاص و مشخص در عرصه ارتباطات و تعاملات بینالمللی سازمان بوده است. قابلذکر است که پیش از دهه 70، وظایف بینالمللی سازمان در ذیل یک دفتر مستقل با عنوان دفتر امور دانشگاهی پیگیری میشد. این دفتر عموماً مسئول ارتباطات بینالمللی با دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی بینالمللی در حوزه کشاورزی بوده و اعزام پرسنل برای امور پژوهشی و آموزشی و نیز اعزام مدیران سازمان تات را بر عهده داشته است. علاوه بر این، مسئولیت ارتباط با دانشگاههای داخل کشور توسط این دفتر انجام میشدهاست.
این دفتر در دهه هفتاد به دو بخش امور بینالملل (یا امور خارج از کشور) و امور داخل کشور در خصوص روابط دانشگاهی تقسیم شد. بخش داخل کشور در مؤسسه آموزش و ترویج کشاورزی در کرج قرار داشت. بخش ارتباطات علمی خارج از کشور یا امور بینالمللی در ستاد سازمان قرار گرفت و عهدهدار تعاملات بینالمللی با دانشگاههای خارج از کشور، مؤسسات تحقیقاتی بینالمللی، ارتباطات دوجانبه و اعزام پرسنل سازمان تات بود.
در شهریور ماه سال 1372 آقای مهندس دوانلو، طی حکمی از سوی آقای دکتر علی آهون منش معاون وزیر و ریاست وقت سازمان، مأموریت یافت تا مقدمات عضویت ایران در سازمانهای تخصصی کشاورزی بین المللی مانند گروه مشورتی بین المللی تحقیقات کشاورزی (CGIAR) را فراهم کنند. بدین ترتیب و برای اولین بار پس از انقلاب اسلامی در سال 1372 ایران با پرداخت 1200 دلار به عضویت این گروه درآمد.
در سال 1374 مصوبه تغییر ساختار سازمانی که در اسفند ماه سال 1373 در سازمان اداری استخدامی کشور تصویب شده بود، عملیاتی شد و بر این اساس در تاریخ نهم دی ماه سال 1374، دفتر ارتباطات علمی و تحقیقاتی به مدیریت آقای مهندس حسن عباسخانی دوانلو تأسیس و شروع به کار کرد.
مدیریت ایشان تا زمان ادغام دو وزارت خانه جهادسازندگی و کشاورزی یعنی 1379 ادامه داشت. پس از آن، مسئولیت اداره این دفتر به سرکار خانم مهندس اشرف السادات سجادی واگذار شد.
پس از ادغام دو وزارتخانه و انتصاب آقای دکتر بهزاد قرهیاضی به معاونت وزیر و ریاست سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تصمیم به ادغام معاونت تحقیقات دو وزارت خانه گرفته شد و با توجه به اهمیت ارتباطات بینالمللی، تشکیل معاونت روابط علمی و تحقیقاتی بینالمللی در سال 1380 پیشنهاد گردید. در آن زمان آقای دکتر روزیطلب بهعنوان اولین معاون بین الملل سازمان منصوب گردیدند. این دوره تا سال 1384 ادامه داشت و امور بین الملل بهشکل همزمان در دو تشکیلات معاونت امور بین الملل به ریاست دکتر محمدحسن روزی طلب و نیز اداره کل ارتباطات علمی و تحقیقاتی با ریاست سرکار خانم مهندس مینو آقاجانی اداره میشد.
با روی کار آمدن دولت نهم و انتصاب آقای دکتر جعفر خلقانی بهعنوان معاون وزیر و رئیس سازمان تات و تغییر در تشکیلات سازمان، کلیه امور مربوط به روابط بین الملل در دفتر ارتباطات علمی و تحقیقاتی تجمیع گردید. در این دوره در حد فاصل سالهای 1384 تا 1387 آقای دکتر ضیاءالدین شعاعی عهدهدار ریاست این دفتر بودند.
پس از انتصاب آقای دکتر جهانگیر پرهمت به ریاست سازمان تات، آقای دکتر شعاعی بهعنوان رئیس پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری انتخاب شده و آقای دکتر سید عطا رضایی در سالهای 1387 تا 1390 مدیریت دفتر را بر عهده داشتند.
پس از ایشان و تا اوایل دولت یازدهم، آقای دکتر مجتبی رجب بیگی در حد فاصل سالهای 1390 الی 1393 بهعنوان مدیرکل دفتر انتخاب شدند و نام دفتر نیز از دفتر ارتباطات علمی و تحقیقاتی به دفتر ارتباطات علمی و بینالمللی تغییر یافت.
در سال 1393 آقای دکتر جواد مظفری بهسمت مدیرکل دفتر منصوب شدند و نام این دفتر به "دفتر ارتباطات علمی و همکاریهای بینالمللی" تغییر یافت. دکتر مظفری تا پایان دوران خدمت خود، مدیریت دفتر را بر عهده داشتند تا اینکه در سال 1397 و پس از بازنشستگی ایشان، مدیریت دفتر به آقای دکتر تورج ولی نسب از اعضای هیئت علمی مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی واگذار شد. پس از ایشان، در نهم مهرماه سال 1402 آقای دکتر محمدعلی ابراهیمی که پیشتر معاون پژوهش و فناوری دانشگاه پیامنور بودند بهعنوان مدیر کل این دفتر منصوب و مشغول کار شدند که تاکنون ادامه دارد.