يکشنبه, 19 مرداد 1399

• تاريخ :
     ۱۳۹۹/۰۵/۰۸
برگزاری دوره وبیناری" مدل سازی تأثیر تغییرات آب وهوایی بر شكوفایی جلبكی"

جلبک ها مناطق بسیار وسیعی از  دریاچه ایری که بین آمریکا و کانادا واقع شده است را پوشانده‌اند (برای مثال در ۴ اکتبر ۲۰۱۷ سطحی حدود ۱۸۱۲  کیلومتر مربع توسط این جلبک ها اشغال شده بود) که منجر به سبز شدن رنگ دریاچه و اعلان هشدار برای ساکنین و مقامات رسمی محلی شد. بر طبق تحقیقات دانشمندان، رشد بی رویه ی جلبک ها عمدتا به علت استفاده بی رویه از کودهای گیاهی در زمین های کشاورزی معضلی بزرگ برای دریاچه  ایری به ارمغان اورده است. جلبک ها با تولید سم و آلوده کردن آب آشامیدنی باعث به خطر انداختن اکوسیستم محلی شده و مشکلات بسیار زیادی را برای سلامت انسان‌ها از جمله مشکلات جدی کبدی ایجاد کردند. میلیون‌ها نفر آب آشامیدنی خود را از دریاچه ایری تهیه می کنند، و از طرفی دیگر دریاچه ایری در طول سال میلیون ها توریست را به خود جذب می کند و این موجب صدمه زدن به تجارت های محلی اعم از ماهیگیری، توریسم، و فعالیت های ساحلی می شود. افزایش دمای هوا باعث افزایش رشد جلبک ها شده و آب های گرمتر سطحی باعث جلوگیری ازاختلاط آب و در نهایت منجر به رشد بیشتر، سریعتر و قطورتر جلبک ها می شود. جلبک ها با جذب نور خورشید باعث گرمتر شدن آب و نهایتا ایجاد جلبک های بیشتر می شود. آب گرم باعث افزایش سرعت تنفس شده و این امر در کنار ترموکلاین قطورتر (که لایه ای است که آب گرم و سرد را از هم جدا می کند) باعث کاهش اکسیژن می شود . در ستون آب پایدار میزان اکسیژن صد درصد است در حالی که  لایه بندی منجر به کاهش میزان اکسیژن به زیر ۱۰۰ درصد شده و وقتی ترموکلاین قوی‌ باشد اکسیژن به کمترین مقدار خود می رسد، مخصوصاً در آب‌های عمیق به علت افزایش تنفس موجودات و مکانیسم های آبی و تجزیه شدن میکروبی. در نتیجه این امر باعث تاثیر مستقیم روی ماهی baitfish می شود  که به سرعت و به شدت زنجیره غذایی ماهیان را تحت تاثیر قرار می دهد. به منظور تحقیق در مورد تاثیرات آب و هوایی بر روی دریاچه های بزرگ کانادا و آمریکا، تیم تحقیقاتی دانشگاه یورک با استفاده از مدل های کامپیوتری و شبیه‌سازی، تاثیرات احتمالی آب و هوایی را بر ساختار گرمایی و هیدرودینامیک دریاچه های بزرگ و نیز اثرات احتمالی تغییرات آب و هوایی بر رشد جلبک ها را بررسی کردند. ساختار فیزیکی دریاچه ها به راحتی توسط چند پارامتر و متغیر مثل دما و جریان قابل نمایش دادن است اما، قسمت بیولوژیکی دریایی در کل بسیار پیچیده تر هست که علت این امر وجود گونه های مختلف و آبزیان زنده می باشد که در کنار جمعیت غیر زنده مثل وجود ریز ذرات با اندازه های مختلف و مواد با ظرفیت حل متفاوت تحقیق در این زمینه را دشوار می‌کند. این تحقیق با ارائه ی راهنمایی و راهکارهای علمی در مورد مسائل مربوط به تغییرات آب و هوایی و سیاست‌های مربوط به آن در دریاچه‌های بزرگ به تصمیم گیرندگان و سرمایه گذاران و حتی عموم مردم کمک شایانی کرده است.